Testimonial:

“Thank you so much Raj, you have designed the perfect space for our family!”

(Jacinta Young – client)

Young Renovations

The design was an extremely ambitious undertaking, to incorporate a generous-sized two storey rear extension with a completely new bathroom, laundry, open-planned kitchen, meals and living room, opening up to a modest deck area and directly above, a master bedroom with efficient built-in storage and cleverly designed ensuite and private deck, all on a narrow inner-city terrace block (less than 6m wide).

Brief: To demolish the existing series of old and dilapidated extensions at the rear of the original Circa 1900’s terrace house, to make way for an entirely new and modern two-storey extension capable of accommodating a combined bathroom and laundry, open-planned kitchen, meals and living room, modest deck area with rear lane access, primary staircase up to a master bedroom, complete with modest study nook, efficient built-in storage, an en-suite large enough to accommodate a free-standing bath, shower, toilet suite and vanity unit, as well as 3.6m long x 6m wide private deck.

Key design features:

  • HardieSmart ZeroLot wall system, enabling boundary to boundary construction, using an innovative fire-rated timber framed wall, floor and roof system. This enabled faster and more cost-effective building than had we used traditional masonry construction methods. We could provide a backlink to Hardies in our website?
  • Integrated heating, ventilation and air-conditioning systems, servicing the first floor.
  • 6-Star Energy Rating including double-glazed window with low-e energy efficient window films.
  • Engineered timber flooring.
  • Secret study located under staircase, hidden behind a hinged bookshelf unit.

Ecologically sustainable design principles used:

6-Star Energy Rating including double-glazed window with low-e energy efficient window films.
Light timber framed wall, floor and roof construction versus heavy-duty masonry and concrete equivalents. (Lower-embodied energy in these building materials).

Project Time Frame

The project took approximately 3.0 years to complete:

  • initial client meetings to establish design brief, scope of works, budget and projected time-frames (4 months)
  • site analysis and initial design responses (4 months)
  • town planning design approvals through Council (11 months)
  • final working drawings (4 months)
  • and actual construction (18 months due to a series of delays during COVID-19 lockdowns).

Budget

The project was delivered on time and within budget ($300,000, which included all architectural services, town planning consultants, engineering, town planning and building permits, building and construction services, as well as materials and equipment).

Credits

Text & Editing: Rebecca Gleghorn

Website: Karl Nemsow